Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ
ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ: ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!

Όμιλος καινοτομίας

Σωστή διατροφή και γαστρονομικός πολιτισμός

    Η σχολική μας μονάδα ως αειφόρο σχολείο και στο πλαίσιο των αειφορικών μας αναζητήσεων και του θεσμού «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι» οι μαθητές /τριες των Γ , Δ και Ε τάξεων μαζί με την εκπαιδευτικό ΠΕ 06 κα Κλάγγου Ματίνα υλοποίησαν το καινοτόμο πρόγραμμα: Σωστή διατροφή και γαστρονομικός πολιτισμός. Δόθηκε η μοναδική ευκαιρία στους μικρούς μας αυριανούς ενεργούς πολίτες να γνωρίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό και ως μέσω τη  γαστρονομία να αναδείξουν την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

  Με την επιστημονική καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού πέρασαν σε μία σειρά στοχευμένες δράσεις.  Αυτή η προσπάθεια είχε ως αναγνώριση τη βράβευση του ομίλου στην τιμητική δεύτερη θέση στην κατηγορία Project του 7oυ διεθνή μαθητικού  Διαγωνισμού Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Συγκεκριμένα οι μικροί μαθητές/τριες μας διαπραγματεύτηκαν  τα εξής θέματα:

-             Η ιστορία του Πόντου.

-             Η καθημερινότητα στον κόσμο: ήθη, έθιμα, τραγούδια, ενδυμασίες, διατροφή.

-             Η ποντιακή διάλεκτος.

-             Ο Πόντος μέσα από εικόνες και κείμενα.

-             Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

-             Οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου του προηγούμενου αιώνα και το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα.

-             Οι Έλληνες του Πόντου σήμερα.

   Είχαμε την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη συγγραφέα και Σεφ κα Σοφία Ουργαντζίδου, την κα Παρθένα (Νίτσα) Κουρτίδου μουσικό και συγγραφέα και τον  ιδρυτή του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου Παναγιώτη Κικιδόπουλο. Πρόσωπα που υπήρξαν οι μέντορες μας σε αυτή την προσπάθεια και οι ευχαριστίες μας είναι θερμότατες  προσβλέποντας και σε μελλοντικές συνεργασίες.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τo blog μας:

https://gnorizontastonponto2opeiramatikodimotikorodou.webnode.gr/